Kevään kynnyksellä maaliskuun alkupuolen viikko BSU:ssa (Beijing Sport University) tarjosi loistavan mahdollisuuden tutustua dyysgin opetukseen ja harjoitteluun lajin ytimessä. Aki Korhosen ja Zhuang Yongchangin räätälöimä harjoitteluviikko seitsemän henkilön seurueellemme muodostui niin hienoksi kuin vain saattoi etukäteen kuvitellakin. Seurueestamme neljä oli Oulusta, kaksi Kokkolasta ja yksi Ähtäristä.

Daoyin Yangsheng Gong -keskuksen harjoitussali

BSU sijaitsee kaupungin pohjoisella laidalla, juuri sopivan matkan päässä lentokentältä. Viihtyisä, metropolin ydinkeskustasta jo kauempana oleva puistomainen kampusalue on laaja, käsittäen runsaasti eri urheilulajeihin erikoistuneita huipputason opetusyksiköitä, kampuksella on yhteensä yli 14000 opiskelijaa. Opetuksen tasosta kertoo sekin jotain, että vuoteen 2015 mennessä kampus on poikinut mm. 73 olympialaisten kultamitalia.

Wushulajit ja dyysgin yksikkö sijaitsevat hyvällä paikalla, melko keskellä kampusaluetta. Eri tyyppiseen harjoitteluun rakennettuja saleja löytyi useita pieneltä alueelta, mukaan luettuna tyylikäs dyysgin päärakennus peilisaleineen ja toimistoineen. Sopivan etäisyyden päässä oli myös mm. viihtyisä kampushotellimme, jonne saimme majoittua, sekä erinomainen opiskelijaravintola kaikilla superlatiiveilla höystettynä. Yhtälö mahdollisti optimaalisen viikon keskittyä juuri harjoittelemiseen.

Viikon kurssimme muodostui harvinaisesta mahdollisuudesta saada opetusta peräti viiden eri opettajan johdolla. Opettajina olivat Zhuang Yongchang, Hu Xiao Fei, Yang Hui, Liu Xiao Lei ja Yang Yu Bin. Meille jo Oulun kursseilta entuudestaan tuttu upea Zhuang oli viikon pääopettajamme, jonka johdolla aloitimme päivittäin harjoittelun. Harjoituksia oli mukavasti keskimäärin 2X2 tuntia päivää kohden, hieman vaihdellen. Viikon harjoitteluohjelmamme muodostui useammasta dyysg-sarjasta, joista pääpaino oli uudella 49-liikkeen sarjalla sishijiushi jingluo donggong Zhuangin päivittäisellä johdolla. Viikon mittainen intensiivikurssi tuntuikin optimaaliselta tavalta tutustua paljon yksityiskohtia sisältävään, tuohon lähes puoli tuntia kestävään liikesarjaan, jonka tarkoituksena on avata kaikki meridiaanit. Henkilökohtaisesti artikkelin kirjoittajaan teki vaikutuksen mm. sarjan akupunktiopisteitä pitkin etenevän qi:n meditatiivinen tiedostaminen ja sen ohjaaminen keskittyneesti mielen tasolla. Toiseen täysin uuteen, juuri ilmestyneeseen dyysg-perussarjaan meillä oli sattumalta harvinainen ilo tutustua kerran itse yksikön johtajan, Hu Xiao Fein johdolla. Muita entuudestaan tuttuja viikon sarjoja eri opettajien johdolla kertauksena oli vielä sydän-shuxin pinxue gong, keuhko 1- yiqi yangfei gong, luut ja lihakset shujin zhuanggu gong, sekä taiji/qigong warm up-lämmittelysarja. Niihin saimme viikon mittaan myös uusia mielenkiintoisia näkökulmia.

Matkamme pääpaino oli luonnollisesti harjoittelussa, mutta viikon aikana ehdimme tutustua pariin otteeseen myös Pekingin nähtävyyksiin. Zhuangin opastuksella vierailimme mm. Kielletyssä Kaupungissa, Taivaan Temppelissä sekä taolaisessa Valkoisen Pilven Temppelissä Bai Yun Guan. Viimeksi mainitussa pääsimme muun ihmettelyn lisäksi seuraamaan mm. kaikille avoimia, sekä lapsiryhmille suunnattuja taiji- harjoituksia. Seurueemme sai viikon mittaan myös tilaisuuden vierailla mitä erilaisimmissa kaupoissa ja ravintoloissa keskustassa ja kampuksella. Pelkästään kampus-alueelta löytyi lukuisia edullisia wushu-kauppoja, joita sai ostaa kaikkea alaan liittyvää, kuten pukuja, kenkiä ym. Dyysgin päärakennuksesta saimme myös ostaa kotiin viemiseksi runsaasti dyysg-kirjallisuutta, joista useimmat sisälsivät myös hyödyllistä dvd-materiaalia harjoitteluun. Huomattakoon, että suurin osa kirjallisuudesta oli kiinan kielellä!

Wushu-kauppa
Wushu-kauppa

Kaiken kaikkiaan viikko muodostui ikimuistoiseksi ja tarjosi samalla seurueellemme hyvän mahdollisuuden tutustua toisiimme. Suosittelen lämpimästi kaikille lajin harrastajille vierailua BSU:ssa ainakin kerran elämässä, mikäli mahdollisuus suinkin vain avautuu joskus eteen. Zhang Guangden opastama tie elää vahvana Pekingissä ja tänä päivänä myös eri puolella maailmaa. Emme tällä kertaa päässeet henkilökohtaisesti tapaamaan professoria, mutta lähetimme hänelle suomalaisen seurueemme lämpimän tervehdyksen. Lopuksi vielä suuri kiitos Akille, Zhuangille ja BSU:lle, jotka mahdollistivat tämän hienon visiittimme historiallisessa Pekingissä.

Bai Yun Guan, Valkopilven taolainen temppeli

Janne Palmiola

Ensimmäinen ateria kampuksen opiskelijaruokalassa oli iloinen yllätys. Valinnanvaraa oli enemmän kuin viikon aikana kukaan ehti kokeilla.
Vanhoja tuttujakin näkyi! Chen Feng, IHQF:n vakiotulkki ja -harrastaja oli myös yliopistolla käymässä.
Arto saa omistuskirjoituksen Hu Xiao Fein ja prof. Zhang Guangde:n uunituoreeseen kirjaan prof. Hu Xiao Feiltä, jolta myös saimme opetuksen sarjaan!
Marita onnellinen vasemman ja oikean käden DYYSG-viuhkan tuore omistaja, kohta pääsemme näkemään kahden käden viuhkasarjaa!
Ryhmämme Pekingin yöelämässä jossain Wangfu jinin ja Kielletyn kaupungin välimaastossa.
Vaatimatonta opiskelijaruokaa yliopiston ruokalassa. Artolla kustomoitu tuoreista itsevalituista aineksista valmistettu wokin tapainen annos. Jounilla vastaava nuudelikeitto.
Ryhmäkuva Dyysg-keskuksen edessä.
Arto sparraa Johannaa boxauksessa.
Zhuang opettaa 49-liikkeen meridiaanisarjan ”shang-shang jiang jie” käsiotetta. Mukana Clementine Belgiasta. Clementine asuu campuksella vuoden verran ja opiskelee qigongia ja dyysgiä.
Prof Hu Xiaofei täsmentää Zhuangin kanssa kehittämäänsä taiji- ja qigong-alkulämmittelysarjan yksityiskohtia mallioppilaana Satu.
Alkulämpän syventävää opetusta itse kehittäjältä.
Sama kuin edellinen, Jouni demonstraation apuvälineenä.
Prof. Hu Xiaofei esittelee uunituoretta kirjaansa, jonka sarjan hän myös meille opetti.
Liu Xiaolein tunnilla harjoiteltiin myös mielen rauhoittamista.
Ryhmämme matkalla kohti Kiellettyä kaupunkia Zhuangin johdolla. Oli aika viileä päivä!
Australialainen Terveys Qigong-ystävämme Gerry tuli vastaan useasti matkan aikana. Tässä treenaamme yhdessä Baduanjiniä Kielletyssä kaupungissa.
Ryhmäkuva Kielletyn kaupungin katselun lopuksi. Vasemmalta Jouni, Marita, Satu, Arto, Johanna, Janne, Aki ja Zhuang.
Zhuang pidensi Arton jalkoja 20 cm.
Prof Yang Yubin opettaa akupunktiopisteitä nuken avulla Johannan seuratessa tarkkaavaisesti.
Yang Yubin demonstroi voiman suuntia Maritan avustamana.
Yang Yubin näyttää Lihakset- ja luut-sarjan liikkeen ”Tuuli hajoittaa pilvet”
Sydänsarjan opettelua prof. Yang Huin johdolla.
Sydänsarjan opettelua prof. Yang Huin johdolla.
Zhuang opettaa 49-liikkeen meridiaanisarjaa.
Zhuang kertoilee Bai Yun Guanin temppelin salaisuuksia kuvatauluista.
Satu ja Zhuang heittelevät kolikoita kelloon Valkopilven taolaisessa temppelissä.
Vallkopilven temppelin jälkeen jatkoimme Taivaan temppeliin josta oheinen ryhmäkuva.
Ryhmä ja Taivaan temppeli.