Mitä Dao Yin Yang Shen Gong (DYYSG) tarkoittaa?

Dǎo yǐn on vanha qigongin nimitys. Sen historia yltää Kiinaan yli 4000 vuoden taakse. Dǎo yǐn, 導引, tarkoittaa vetämistä ja ohjaamista ja viittaa siihen, että tekemällä erilaisia liikkeitä pyritään aktivoimaan ja harmonisoimaan qi:n, sisäisen enrergian kiertoa. Tämä on yksi alakategoria eri tyyppisissä qigong-harjoituksissa. Muita ovat esimerksi staattiset harjoitukset, joissa ei liikuta ollenkaan vaan käytetään pelkästään mieltä ja hengitystä. Harjoittelemamme Terveys-Qigong-kuuluu myös tähän ensiksi mainittuun kategoriaan. Eri tyyppisten qigong-harjoitusten jakoa voisi jatkaa myös jakamalla ne taolaisiin, buddhalaisiin, kungfutselaisiin, lääketieteellisiin, terveyttä ylläpitäviin tai taistelulajillisiin. Lyhyesti voi mainita, että sekä dao yin yang sheng gong, että terveys-qigong, kuuluvat terveyttä ylläpitäviin qigong harjoituksiin. Rajanveto on monesti häilyvää ja tarpeetontakin käytännön kannalta, koska tavoitteet ja menetelmät menevät usein ristiin ja päällekkäin. Oleellista harjoittelun kannalta on, että fyysinen liike, venytys tai muu ärsyke, aiheuttaa aistittavan tuntemuksen ja ohjaa ”mekaanisella” tavalla qi:tä, samalla venyttäen sekä vahvistaen lihaksia, luita ja jänteitä.

Yǎng shēng, 養生, tarkoittaa yksinkertaisesti terveyttä tai terveyden ylläpitoa. Kun loppuun vielä lisätään Gōng, 功, taito, niin saadaan koko käsite ymmärrettäväksi. Dǎo Yǐn Yǎng Shēng Gōng, lyhennettynä DYYSG, on siis terveyttä ylläpitävä ja suojeleva qigong-järjestelmä.

Professori Zhāng Guǎng Dé,  张广德, on syntynyt v. 1932, Hebein maakunnassa, Tangshanin kaupungissa lääkäriperheeseen. Vuodesta 1955 lähtien hän opiskeli Wushua Pekingin Urheiluyliopistossa, joka tuolloin oli vielä Pekingin instituutti, jossa hän myöhemmin jatkoi professorina.

Vuonna 1974 hänellä diagnosoitiin useita vakavia sairauksia, mm. keuhkosyöpä, ollessaan jo vuodepotilaana hän alkoi tutkia toden teolla perinteistä kiinalaista lääketiedettä, erityisesti Daoyin-harjoituksia sekä Taijiquania, sekä tekemään harjoituksia. Vähitellen hän kuntoutui ja parantui ja aloitti samalla elämäntyönsä, Daoyin Yangsheng Gongin, kehittämisen. Nykyään hänen menetelmänsä on tunnustettu Kiinan Terveysministeriön puolelta ja se on käytössä sairaaloissa ja parantoloissa useiden sairauksien hoidossa.

Vuonna 1992 Zhang Guang De sai tunnustuksen Kiinan valtiolta qigong-järjestelmästään ja 1996 DYYSG otettiin mukaan Kiinan kansalliseen terveysohjelmaan ja Zhang Guang De sai kunnianimen ”Yksi sadasta Kiinan Wushu-liiton mestareista” (One Hundred Wushu Master of the Chinese Wushu Federation.)

Professori  Zhang Guang De on jakanut tietoaan ympäri maailmaa, Europpaan sekä Amerikkaan ja Aasiaan. Useimmissa Euroopan maissa onkin ollut DYYSG-liitot jo 1990-luvulta lähtien ja edelleen. 1990-alussa arvioidaan pelkästään Kiinassa olleen n. neljä miljoonaa Dyysg-harrastajaa.

Tätä nykyä Zhang Guang De on jo eläkkeellä, mutta pitää yhteyttä laajaan oppilaskuntaansa sekä ulkomailla, että Kiinassa. Dyysg:illä on oma osasto ja rakennus Beijing Sport University (BSU):ssä, josta käsin toimintaa johdetaan. Zhang Guang Den maineikkaimpia oppilaita BSU:ssa ovat prof. Yang Bai Long ja prof. Hu Xiao Fei. Prof Yang Bai Long on jo eläkkeellä mutta on edelleen aktiivinen ja haluttu Terveys-qigong opettaja ja mm. Terveys Qigong sarjojen Ba Duan Jin ja Shi Er Duan Jin kehitystiimien johtaja. Professori Hu Xiaofei on myös eturivin Terveys-gigong-opettaja ja kiertää jatkuvasti ympäri maailmaa opettamassa korkean tason Terveys-qigong seminaareissa sekä DYYSG-seminaareissa.  Hyvin merkittävä opettaja on ZGD:n veljenpoika  Zhang Jian, joka myös on aktiivinen sekä Terveys-qigongin, että DYYSG:in opettamisessa. Muita Zhang Guang De:n BSU:n oppilaita ovat ”Oulun oma opettaja”, Zhuang Yongchang, Kuortaneella vieraillut Yang Hui, Wang Xiao Yun sekä Yang Yu Bin.

Terveys Qigongiin on suoraan otettu yksi sarja professori Zhang Guang De:n järjestelmästä, 12-liikkeen Dao Yin, Dao Yin Shi Er Fa.

Zhang Guang De on kirjoittanut kymmeniä kirjoja qigongista, vuosina 2000-2005 hän oli Biarrizzissa Ranskassa opettamassa n. 500 harjoittelijalle. Hänen opetuksensa on dokumentoitu ja sitä varten perustettu säätiö purkaa niitä kirjojen ja dvd:n muodossa. Tällä hetkellä kirjoja on julkaistu neljä.

Dyysgissä on kaikkiaan n. 60 erilaista liikesarjaa eri tarkoituksiin. On yleissarjoja, jotka vaikuttavat koko kehoon ja terveyteen yleensä sekä sarjoja lihaksille, luille, jänteille, mieleen vaikuttavia sekä kaikille sisäelimille omansa. Lisäksi on neljä Taijizhang, taiji-kämmen-sarjaa, jotka myös ovat kohdennettu eri sisäelmiin sekä neljä viuhkasarjaa.

Dyysg nivoutuu hyvin kiinteästi perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja sitä opiskelemalla oppii myös pikkuhiljaa kunkin sarjan myötä siitä enemmän, kuten akupunktiopisteitä, meridiaaneja sekä periaatteita.

DYYSG  muualla maailmalla

Prof. Hu Xiaofein kansainvälinen koulu

Prof. Hu Xiaofein sivut

Daoyin Zentrum Deutchland, saksalainen Ulrich Rosenin johtama järjestö

Tanskan DYYSG ja Health Gigong liitto Facebookissa

Englannin DYYSG-liitto

Saksan DYYSG-liitto

Heiko Baumann, Saksa

Life Care Center, Belgia

DYYSG, Espanja

Kunming, Biarriz, Ranska

NOQIS – Frank Hänsel, Berliini, Saksa

Venäjän DYYSG-liito  google-käännetty sivu